img desc
Verborgen in het hart van Gigondas wijnstreek ligt het ongerepte Clos du Joncuas. Onder meer door zijn ligging, de bodem, de specifieke druiventeeltsystemen en de manier waarop men hier zijn wijnen vinifieert, maken van dit domein een unieke beleving. Een wijn, gekenmerkt door zijn hechte band met de zon: De terrasvormige wijngaarden profiteren hier van wel meer dan 2800 zonuren per jaar. Onder meer de beschutting door de ongebruikelijk gevormde bergtoppen van Les Dentelles de Montmirail, alsook de sterk varierende samenstelling van de bodem in de regio, zorgen ervoor dat elke wijngaard en wijnstok de zuiverheid van de regio reflecteren. Een wijn, bevriend met de sterke Mistral: de dominante wind, warm en droog, eigen aan het plaatselijke klimaat. Een traditionele wijn, waarbij de op de meest traditionele wijze vinifieert: in cement vaten, met temperaturen schommelend tussen 30° en 33° voor rode wijn, en 20° voor rosé wijnen. Fermentatie vindt plaats op natuurlijke wijze: de druiven zetten zich om in gist, en laten zo de authentieke en rijpe smaken na. Unieke smaken, eigen aan deze ongerepte regio. De maceratie is lang, en schommelt tussen 25 en 30 dagen. Door middel van een dubbele “soutirage” klaart men de wijn op de meest natuurlijke wijze, en voorkomt men het gebruik van methodes zoals “collage” en “filtration”. De rode wijnen matureren vervolgens nog een jaar op eikenhouten vaten.
img desc
Het wijndomein “Clos Du Joncuas” is gelegen in het zuidelijke Rhônegebied, meer bepaald in het dorpje “Gigondas”, waar de bodem overheerst wordt door klei en zand. Het Rhônedal is de oudste wijnstreek van Frankrijk. De wijntraditie gaat reeds terug tot 600 voor Christus toen de grieken hier reeds aan wijnbouw deden. In 1950 telde de regio ongeveer 16.000 hectare, maar tegenwoordig is er reeds een 80.000 hectare aangeplant. Mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind.